Przeciętny człowiek w ciągu życia zjada 100 ton żywności i wypija ponad 45 tys.litrów wody.
Poznaj 9 ciekawostek o żywności!
- Świeże jabłko pływa,bo nawet 25% jego objętości stanowi obecne w tkankach powietrze
- Ryż to podstawa wyżywienia połowy ludności Nszego globu.Znamy ok.20 tys.odmian tej rośliny,różniących się głównie kształtem ziaren i zawartością skrobi,ale także kolorem.Oprócz białego mamy ryż czarny,czerwony(Camargue),żółty(Mochi) i zielony(Aplati).Głównym powodem,dla którego uprawia się go na zalanych wodą poletkach,jest…chęć pozbycia się chwastów.Sam ryż dobrze rośnie nawet na zmeliorowanych gruntach
- Ogórek to w 96% woda;kapusta ma jej 91%,banan tylko 75%
- Najwięcej czekolady w przeliczeniu na mieszkańca zjadają Szwajcarzy 9 kg rocznie.Zaraz za nimi są Niemcy(7,9) i Austria(7,8).Statystyczny Polak zjada co roku ok.6 kg brązowej słodyczy
- Amerykańscy badacze odkryli,że jedzenie warzyw i owoców o 46% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę,ale tylko u pań.U mężczyzn nie stwierdzono żadnej statystycznej różnicy
- Przeciętny Amerykanin zjada co roku 263 jajka.To więcej,niż znosi przeciętna kura nioska(228)
- Czereśnie pomagają zasnąć,bo zawierają melatoninę naturalny„hormon snu”.Z kolei jabłka,dzięki zawartym cukrom,budzą skuteczniej niż kawa
- Najchudszym z czerwonych mięs może się pochwalić…struś
- Receptura najsłynniejszego napoju od lat nie ma wiele wspólnego z tą oryginalną,wymyśloną w XIX w.Pierwsza coca-cola miała w swoim składzie nie tylko cukier,ale także kokainę(z liści koki) i aromat na alkoholu.Kokainę zastąpiono kofeiną na początku XX w.Wbrew nazwie w coca-coli nigdy nie było orzeszków kola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz